Відомо, що перші люди мало чим відрізнялися від мавп і були вегетаріанцями, але хід історії змінили два фактора. Перший – навичка прямоходіння, вироблена, за однією з версій, під час збору молюсків для їжі. Виходить, що морепродукти ми спробували ще до появи Homo sapiens і з тих пір не можемо зупинитися. Другий фактор – інтерес до м’яса, викликаний настанням льодовикового періоду, який знищив безліч «зелених» харчових ресурсів. Холод і голод буквально змусили нас взяти в руки спис, вбити мамонта, одягнутися в його шкуру і приготувати перший в історії стейк на відкритому вогні. Тепер це страва в різних варіаціях представлена у всіх кухнях світу.
Їжа є базовою потребою людини, однією з основних умов її існування, закладених природою. Харчування має неабиякий вплив на здоров’я, тривалість та якість життя людини, її працездатність, фізичний та розумовий розвиток, самопочуття і настрій. Саме від кількості отриманих з їжі поживних речовин, вітамінів та мікроелементів залежить життєдіяльність та правильне функціонування організму людини.
На ранніх етапах розвитку людства (2,5 млн. років тому) раціон людини був не надто різноманітним і обмежувався споживанням необробленої рослинної їжі (ягід, трав, горіхів, корінців різних рослин). Згодом до нього додалося ще й м’ясо, оскільки людина навчилася виготовляти з каменю примітивні знаряддя для полювання – великі рубила, скребки, різці та мала можливість колективно полювати на великих тварин.
Близько 1,5 млн. років тому людина навчилася добувати вогонь, що дало можливість готувати впольовану дичину, а не їсти її сирою. М’ясо, приготоване не вогні, легше засвоювалось, не містило шкідливих мікробів і стало основним джерелом білка для тодішньої людини. А приблизно 40 тис. років тому до раціону людини додалася ще й прісноводна риба.Важливим етапом розвиток харчування стало зародження сільського господарства близько 10 000 років тому. Людина приручила диких тварин, першими з яких стали собака, свиня та корова і почала вирощувати їстівні рослини – овочі, злаки та бобові культури. Вважається, що саме в цей період в раціоні людини з’явився прісний хліб та пиво. Завдяки появі нових способів обробки насіння рослин, таких як товчіння, вимочування, та ферментування, люди отримали багату на білки та енергію їжу. Людина перейшла від кочового до осілого способу життя, і основними видами діяльності для неї стали землеробство і тваринництво. М’ясо диких тварин поступово замінилося м’ясом домашньої худоби – яловичиною, свининою, бараниною. Надалі раціон людини постійно поповнювався новими продуктами харчування.
З появою землеробства і тваринництва почала активно розвиватися одноосібна торгівля. Люди накопичували надлишки продуктів і мали можливість обмінювати їх на необхідні їм речі та їжу. Предметом обміну став також і посуд. Відбувалось поступове розшарування суспільства, з’явилася привілейована частина роду, яка й отримувала кращу їжу у більшій, ніж необхідно, кількості.
Згодом, людство вступило в епоху організованої торгівлі та війн. Необхідність проведення тривалих військових походів а також розвиток торгівлі з віддаленими державами сприяло появі перших продуктів тривалого зберігання - сухі коржі, в’ялене м’ясо та риба, сушені фрукти, найпростіші види висушених сирів.
У 1495 році з’явився мармелад.
А у 1585 році з’явилась перша згадка про доставку шоколаду в Європу з комерційною метою з м. Велакруз у Севілью. У цей самий період у Європі почали вирощувати картоплю та помідори.
У 18 ст. у Франції почали готувати вишукані солодощі – суфле, торти та інші кондитерські вироби. У цей період у Північній Америці розпочався продаж морозива.
19 ст. ознаменувалося винайденням порошку для випічки, хотдога, гамбургера, маргарину та цукерок у сучасному вигляді. У 1886 з’явився один з найпопулярніших безалкогольних напоїв - Кока-Кола, а у 1898 -Пепсі Кола.
Жителів
Стародавньої Греції та
Стародавнього Риму можна по праву вважати першими гурманами. Знатні люди (а вони часто запрошували розділити трапезу і звичайних громадян) під час бенкетів насолоджувалися стравами за філософськими бесідами і змаганням в поезії. Якщо елліни хотіли спробувати нові страви, то просто наймали кухарів з іншого поліса - все, як у сучасних ресторанах. У воїнів теж були свої традиції: коли Юлій Цезар підкоряв Середземномор’я, кожен легіонер ніс з собою мішок нуту, який вони їли всю дорогу. Бобова культура, з якої ми сьогодні готуємо хумус, стала першим Суперфудом в історії.
Якісні зміни настали близько 200 років тому, коли наука різко зробила крок вперед. Заговорили навіть про нову галузь - кулінохімію. Прорив в цій сфері зробили французи. Для армії Наполеона Бонапарта вчений Ніколя Франсуа Аппер, наприклад, запропонував метод консервування швидкопсувних продуктів, щоб провіант міг довго зберігатися у військових походах, а Луї Пастер відповів йому трохи пізніше винаходом пастеризації, без якої сьогодні просто неможливо уявити виробництво молока. Схоже, саме тоді були зроблені перші кроки до молекулярної кухні.
В кінці минулого століття стало очевидно, що ожиріння стає глобальною проблемою і першопричиною таких хвороб, як цукровий діабет другого типу, захворювання серця і багатьох інших. Відповіддю на даний виклик стала створена і зростаюча донині індустрія правильного харчування, яка випускає низькокалорійні, збалансовані за своїм складом продукти, які вимагають мінімальну кількість часу на приготування. Її піонером є компанія Herbalife, яка створила, коктейль Формула 1, що став вже легендарним. Це справжня їжа в стакані, в якій міститься оптимальне співвідношення білків, жирів і вуглеводів, а також більше 20 вітамінів і мінералів. У чому перевага подібних продуктів?
Вони можуть стати прекрасним низькокалорійним прийомом їжі, багатим білком, що забезпечує довге почуття ситості, а сам організм найважливішим будівельним матеріалом. Час приготування - 2 хвилини. Швидко, смачно, зручно і з користю для організму – виклик нашого часу прийнятий.
Коментарі
Дописати коментар