Правила здорового харчування


 Основи збалансованого харчування є зрозумілими та легкими у виконанні. Вони стосуються вибору продуктів, приготування страв та особливостей споживання їжі. Слушність цих правил підтверджена всесвітніми організаціями охорони здоров’я.

Принципи правильного харчування для дорослих:

  1. споживати лише ту кількість калорій, яка є необхідною для задоволення потреб організму і відповідає віку, статі, способу життя;
  2. вживати достатню кількість харчових продуктів різного виду: овочів, бобових, фруктів, злаків, насіння, горіхів, яєць, м’яса, риби та молочних продуктів;
  3. уникати страв з великим вмістом жиру, солі та цукру;
  4. дотримуватись правильного режиму дня та вживати їжу у спеціально відведених для цього місцях;
  5. пити достатньо рідини з низькою калорійністю та обмежити споживання алкоголю;
  6. пам’ятати про харчову безпеку: мити руки перед їжею, дотримуватись чистоти, перевіряти якість та термін придатності продуктів.
  7. Загальні правила підходять для людей з будь-яким способом життя та рівнем доходів. Їх дотримання - питання лише відповідального ставлення до власного здоров’я. 
Як перейти на правильне харчування?
    Щоб почати харчуватись правильно, важливо усвідомити, що нездорова їжа справді руйнує здоров’я та загрожує життю. Спершу слід відмовитись від покупки готових продуктів на користь свіжих овочів, м’яса та риби. Перероблені товари зазвичай містять шкідливі домішки, велику кількість солі та цукру. Під час приготування страв варто надати перевагу запіканню та варінню, а не смаженню, або ж використовувати мінімум олії. Жирне та червоне м’ясо варто замінювати більш пісними варіантами, наприклад, курятиною, рибою чи бобовими.
      Найголовніше ввести у раціон більше овочів. Вони можуть стати не лише салатом, але й гарніром чи основною стравою. Фруктами, горіхами та сухофруктами варто замінити традиційне печиво і солодощі. Купуючи готові продукти, перевіряйте їхній склад. Якщо цукор стоїть на початку переліку або в списку наявний гідрогенізований жир, краще відмовитись від товару.
        Перехід на здорове харчування буде легшим та приємнішим, якщо ініціативу підтримає вся сім’я. Тоді у домі не з’явиться шкідливих продуктів, а збалансований раціон стане звичним і традиційним. 
        Харчові добавки 

        Основні правила здорового та правильного харчування

        «Тарілка здорового харчування»
        Намагайтеся щодня споживати корисні продукти з усіх груп: овочі, фрукти та ягоди, бобові, яйця, рибу, м’ясо, корисні жири та олії, горіхи та насіння, цільнозернові, молочні та кисломолочні продукти.
         

        Пийте достатньо води
        Візьміть за правило протягом дня випивати не менше 1,5-2 л води: некип’яченої (очищеної за допомогою фільтра) чи мінеральної столової. Але слід пам’ятати, що чай, кава та соки не замінюють воду. У спеку, під час фізичного навантаження, після вживання багатої на білки їжі води треба пити більше.
         

        Готуйте їжу правильно
        Надайте перевагу таким способам приготування: варіння, запікання, тушкування, приготування на парі. Правильна теплова обробка — запорука збереження цілісної структури продуктів. А от від смажених продуктів варто взагалі відмовитися.


        Їжте повільно
        Їжу слід ретельно пережовувати. Процес перетравлення починається вже в ротовій порожнині: ферменти, які виробляють слинні залози, сприяють розщепленню та початковому знезараженню їжі. Заковтування їжі без пережовування веде до надмірного вживання їжі, оскільки почуття насичення пов’язано з рецепторами ротової порожнини.

        Зменшіть кількість солі
        Потрібно вживати якомога менше солі. Її надлишок сприяє затримці рідини в організмі, призводить до набряків і підвищеного тиску. Звичайну кухонну сіль краще замінити на морську. Для порівняння: у кухонній солі лише два мікроелементи: натрій і хлор, тоді як в морській - їх близько 90.


        Менше солодкого
        Цукор - це джерело пустих калорій, що не містить поживних речовин. Рекомендується відмовитися від споживання цукру та солодощів взагалі. Краще надати перевагу фруктам, ягодам і меду.


        Дотримуйтеся режиму
        Нерегулярний прийом їжі може призводити до порушення травлення. Раціональним є п’ятиразове харчування, приблизно в один і той самий час. Краще їсти кілька разів на день потроху, ніж наїстися досхочу один раз.

        Обирайте здорові перекуси
        Як перекус чудово смакуватимуть фрукти та сухофрукти, горіхи, натуральний йогурт без наповнювачів, а також власноруч приготовлений сандвіч із корисних інгредієнтів.


        Не забувайте рухатися
        Важливе доповнення до здорового раціону - фізична активність. Якщо на спорт часу зовсім немає, то прогулянки пішки на свіжому повітрі, ранкову пробіжку, зарядки вранці ніхто не відміняв. Ходіть більше, позбавтеся від звички проїжджати одну-дві зупинки транспортом, будьте рухливими.


        Плануйте меню й економте час
        Плануйте меню заздалегідь на тиждень. Робіть запаси їжі. Достатньо виділити один день на тиждень і підготувати необхідні складові для будь-яких страв. Після цього можна розкласти інгредієнти в різних комбінаціях по ланч-боксах на кожен день.

        Коментарі